La jornada Activa Les Rambles porta la cooperació al carrer

Un dia de cooperació al carrer, tot repensant i projectant el futur de Les Rambles. Així va ser diumenge 22 d’abril, un dia on tota la ciutadania estava convidada a ramblejar amb motiu de la Jornada Activa Les Rambles, la tercera i última sessió participativa oberta a la ciutat. Aquest acte va ajuntar la celebració del darrer taller obert del procés cooperatiu per a la transformació de Les Rambles amb una sèrie d’activitats protagonitzades per alguns dels agents que col·laboren al projecte dinamitzat i conduit per Km_Zero.

El recorregut de la jornada tenia previstos 4 punts de referència dins un itinerari que fomentava l’esperit de tornar a ramblejar. A través d’aquest circuit per les Rambles, les persones participants passaven pels diferents espais del procés.

El primer dels punts referencials, l’espai 1#CONEIX (cantonada amb l’edifici d’Elisava) va ser un espai dedicat a informar sobre la contextualització del projecte on informar-se dels agents implicats i la metodologia utilitzada per al rescat de les Rambles: plans, avantprojectes, i objectius i criteris acordats al procés cooperatiu. A les 11 h es va fer una xerrada general sobre tots aquests aspectes.
L’espai 2#RECONEIX (Passeig Rambles) va ser el lloc de relat dels Grups Cooperatius Ciutadans. Un espai de reconeixement de la feina feta fins ara per part de les entitats impulsores com Elisava i Gò Acció Cultural, AGUICAT, Sínia i Apip-Acam. També va ser el punt de distribució de la primera edició del diari COOPERA del procés participatiu de Les Rambles. A les 11.30 h, específicament, es va fer una xerrada explicativa grupal.
A l’espai 3#PROPOSA (Espai Residència d’Arts Santa Mònica) es van poder consultar els plànols del context espacial de les Rambles que emana dels objectius i criteris continguts al Document Miró. En aquest espai es van respondre totes les preguntes relacionades amb els nous usos i la vida comunitària d’aquest espai urbà. A les 12 h es va realitzar una presentació de l’orientació dels plànols i el context espacial. Aquest espai era el primer on es demanava a les persones participants la seva opinió respecte a unes preguntes concretes.
L’espai 4#FABRICA (final Passeig de les Rambles) va ser el lloc participatiu on es van fer propostes i aportacions basades en les respostes de l’espai PROPOSA, per a ser desenvolupades dins dels diferents plans que es volen desenvolupar a llarg termini.

Jorna Activa Les Rambles

Durant el transcurs de la sessió van participar més d’un centenar de persones que van mostrar interès i preocupació sobre el futur de la Rambla. Moltes d’elles havien participat en els grups cooperatius, en sessions de participació obertes a la ciutadania, però també n’hi havia d’altres que es van acostar al procés per primera vegada. El fet que el procés es desenvolupés a l’espai públic va facilitar la proximitat amb els veïns i veïnes que, tant si estaven informats de la sessió com si passejaven casualment, es van sentir interpel·lats a aportar la seva opinió i prendre posicionament en què i com ha de ser la Rambla.

A l’espai PROPOSA es va obrir a la reflexió la idea que les Rambles no són exclusivament el passeig central, sinó que també engloben tot l’espai entre façana a façana. Aquest eix no ha de ser exclusivament una via mar-muntanya, que talla el pas entre els barris del Raval i Gòtic, sinó que ha de ser entesa com una concatenació de places coherents amb l’espai i els usos dels edificis que l’envolten. Partint d’aquestes ampliacions de l’espai de La Rambla, es va fer una sèrie de preguntes a les persones participants perquè aportessin la seva opinió i així poder afegir aquests criteris al projecte.:
Els participants, conscients de la rellevància del procés en tant que les conclusions seran bolcades a l’avantprojecte urbanístic, es van prendre temps per raonar les preguntes, compartir-les i deliberar el respecte.
Després de l’espai PROPOSA, es van realitzar aportacions a l’espai FABRICA en relació a projectes concrets que es poden incorporar en els plans d’actuació que podran dur-se a terme a més llarg termini.

En conclusió, podem dir que la tercera sessió oberta a la ciutadania va ser un èxit tant de convocatòria com de participació en la qual les persones que van participar ho van fer sobre una base formada i informada del procés de reforma de Les Rambles, del que havia de ser i del que havia estat fins al moment.
A més, per celebrar l’esclat participatiu, al darrer espai es van realitzar actuacions artístiques i espais de dinamització infantil amb l’objectiu de posar en relleu Les Rambles com a espai de convivència comunitària i artística, on gaudir i relacionar-nos entre els veïns i veïnes. Vam poder gaudir d’un espectacle de dansa per part d’AME (Associació Moviment Expressió), així com un espectacle de titelles Rambling Puppets. També vam poder comptar durant la jornada amb les estàtues humanes de l’Asociación República Estatuas Humanas Rambla Barcelona, que van exhibir cartells d’Activa Les Rambles.
Des de l’equip km_ZERO volem agrair a totes les persones, col·lectius i associacions que us vau interessar pel projecte i vau venir a ramblejar i cooperar.

 

#ActivaLesRambles
#RepensemLesRambles