El projecte de transformació de la Rambla es presenta al públic

Aquest dijous s’ha celebrat l’acte públic de presentació a la ciutadania de la proposta guanyadora del concurs de transformació de la Rambla, impulsada per l’equip interdisciplinari km-ZERO. En el marc d’una xerrada amb els assistents, els membres de l’equip interdisciplinari km-ZERO han posat en comú les idees, la metodologia i el pla de treball del projecte cooperatiu que servirà per repensar la Rambla des d’una visió integral, física i social construïda conjuntament amb el veïnat.

A l’acte, que ha tingut lloc a l’auditori de la planta baixa del Palau de la Virreina, hi han assistit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Sanz ha explicat que aquest és “un projecte molt especial perquè es tracta del repte no menor de recuperar un d’aquests espais que els barcelonins se senten molt seus i no se sap ben bé com han deixat d’utilitzar”. “Volem recuperar el concepte de ramblejar, de passejar per la Rambla i no només passar-hi”, ha afegit. Per la seva banda, Pin ha dit que “després dels atemptats vam veure la reacció de la ciutadania reafirmant que la Rambla és nostra i tothom estava convençut que no deixaríem que ens la prenguessin. Ara toca reconciliar-se emocionalment amb la Rambla i, per això, mereixem més que mai una proposta integral sobre la via” i ha finalitzat “per transformar la Rambla cal la cooperació i la implicació de tots els actors, hem de poder treballar tots plegats en la Rambla que volem”.

Presentacio projecte 23.nov.2017
Presentacio projecte 23.nov.2017

Durant els propers sis mesos, i amb la col·laboració ciutadana, km-ZERO desenvoluparà l’encàrrec municipal d’elaborar un avantprojecte que té com a objectiu recuperar la Rambla com a passeig i espai per a la vida comunitària i veïnal, garantint l’equilibri d’usos entre els vessants local i global. La tardor del 2018 està previst enllestir el projecte executiu i les obres podrien començar el 2019.

La participació del veïnat s’ha plantejat a través de quatre grups cooperatius ciutadans que hi prendran part en tot moment. El projecte sociourbanístic promourà les polítiques d’habitatge de llarga durada, l’accessibilitat a la Rambla, estratègies culturals i un nou comerç de proximitat que permeti reduir els usos comercials destinats al turisme. És per aquest motiu que la participació és fonamental per garantir l’èxit i la qualitat del projecte.

Concurs internacional

El projecte que arranca ara és fruit del concurs que internacional que l’Ajuntament va convocar per definir la transformació de la Rambla. Es tractava d’un concurs innovador perquè plantejava afrontar la transformació d’aquesta emblemàtica via de la ciutat partint d’aspectes socials, ciutadans i de proximitat i que, a partir de les accions que es derivin de l’anàlisi social i dels usos més adequats de l’espai, es puguin plantejar les actuacions urbanístiques a desenvolupar. Tot, des d’una perspectiva de cooperació amb tots els actors involucrats en el dia a dia d’aquest espai. D’aquesta manera, es garanteix que la nova imatge de la Rambla doni resposta a les necessitats ciutadanes de l’entorn i la ciutat.

Un equip interdisciplinari

Km-ZERO, l’equip guanyador del concurs, compta amb un ampli coneixement de la Rambla i està format per 15 professionals de diferents àmbits, tots ells molt propers a la dinàmica veïnal de la via. Són Itziar González (arquitecta), Arnau Boix (arquitecte), Lola Domènech (arquitecta), Olga Tarrasó (arquitecta), Jordi Quiñonero (sociòleg), Paul B. Preciado (doctor en Filosofia), Josep Selga (biòleg), Ole Thorson (enginyer de camins, canals i ports), Sergi Cutillas (economista), Ernest Cañada (geògraf), Albert Conesa (enginyer industrial), Sebastià Ribot (enginyer de camins, canals i ports), Cristina Pedraza (arquitecta tècnica), Pablo Feu (advocat) i Pere Mogas (urbanista). A més, al llarg del procés es comptarà amb la participació de més professionals i experts de diversos àmbits.

enllaç:
http://ajuntament.barcelona.cat/ciutatvella/ca/noticia/el-projecte-de-transformacize-de-la-rambla-es