La Rambla, una transformació social i des de la proximitat

L’equip interdisciplinar km-ZERO, format per 15 persones expertes en diferents àmbits, serà l’encarregat de repensar la Rambla amb una visió integral, de proximitat, social i urbanística. En tot moment, el procés incorpora la veu del veïnat a través de quatre grups cooperatius ciutadans. L’objectiu és recuperar la Rambla com a passeig i espai per a la vida comunitària i veïnal, sense grans transformacions urbanístiques.

El guanyador del concurs per a la transformació de la Rambla ha estat l’equip interdisciplinari km-ZERO, encarregat a partir d’ara de repensar-la amb una visió integral, física i social juntament amb el veïnat. Durant els propers sis mesos, i amb la col·laboració ciutadana, elaboraran una estratègia que té com a objectiu recuperar la Rambla com a passeig i espai per a la vida comunitària i veïnal, sense grans transformacions urbanístiques però garantint l’equilibri d’usos entre els vessants local i global de l’espai. La tardor del 2018 s’enllestirà el projecte executiu i les obres començaran a l’inici del 2019.

La participació del veïnat es durà a terme a través de quatre grups cooperatius ciutadans que hi prendran part en tot moment. El projecte sociourbanístic promourà les polítiques d’habitatge de llarga durada, l’accessibilitat a la Rambla i un nou comerç de proximitat que permeti reduir els usos comercials destinats al turisme. Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, ha assegurat: “La Rambla és viva i es transforma al ritme que també ho fa la ciutat. Però en els últims anys ha tingut un procés d’indefinició que no convidava la ciutadania a fer-se-la seva.” En aquest sentit, ressaltava: “El repte és recuperar l’essència de la Rambla i fer-ho tenint present que tot allò que hi passa impacta en tota la ciutat. Requeriria un concurs diferent, un concurs com el que s’ha fet que estigués a l’altura de la dimensió simbòlica, física i emocional que té la Rambla.”

Memorial d’homenatge a les víctimes

Les accions que es duran a terme a la Rambla preveuen una senyalització memorial per explicar i transmetre els fets i homenatjar les víctimes de l’atemptat. En el procés, hi participaran les entitats veïnals, la Taula de Memòria del Districte de Ciutat Vella i el comissionat de Programes de Memòria.

 

font:
http://eldigital.barcelona.cat